advertentie

‘James Bond’ betrokken bij gewelddadige afrekening Vlaardingen

In de nacht van 6 op 7 januari speelt zich een gewelddadig incident af in een portiekflat aan de Geert Grootelaan in Vlaardingen. Een man wordt in zijn hoofd geschoten en overleeft ternauwernood. In Snapchat-berichten tussen het slachtoffer en de vermeende daders duikt herhaaldelijk de naam 'James' of 'James Bond' op. De naam die wordt gelinkt aan Imad H. die vandaag voor de Rechtbank van Rotterdam moest verschijnen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan het incident.

Politie op 7 januari in actie in de Geert Grootelaan, foto: Flashphoto
Politie op 7 januari in actie in de Geert Grootelaan, foto: Flashphoto
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 28 mei 2024 15:39

Imad H. is één van de zes verdachten die voor de schietpartij in de Geert Grootelaan is opgepakt. De andere vijf verdachten komen later nog voor de rechter.

De neef van Imad H. regelt een vluchtauto om een mededader te vervoeren. H. heeft een verleden met drugs in de haven van Rotterdam en heeft samen met het slachtoffer in de gevangenis gezeten. Volgens de Officier van Justitie is er een georganiseerd plan aan het incident voorafgegaan, waarbij de verdachte Imad H. (22) als tussenpersoon optreedt tussen het slachtoffer en andere vermoedelijke daders.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt bewezen dat er sprake is van medeplichtigheid. De broer van het slachtoffer, aanwezig bij de schietpartij, verklaart dat de tussenpersoon een bekende van zijn broer is. Het is iemand met wie hij heeft vastgezeten. De naam van Imad H. komt al snel in het onderzoek naar de schietpartij naar voren. Hij wordt opgepakt en zit momenteel al honderd dagen in voorarrest in de gevangenis in Alphen aan den Rijn.

Digitale spoor leidt naar James Bond

Politieonderzoek toont aan dat de telefoon van H. op de avond van de afrekening straling uitzendt in de buurt van de plaats delict. Uit door de politie uitgepeilde telefoons komen Snapchat-gesprekken naar voren die gelinkt kunnen worden aan H. In die gesprekken komt de naam ‘James’ herhaaldelijk voor. H. gebruikt deze naam op Snapchat, Instagram en in zijn e-mail onder de naam ‘James Bond’.

De naam komt ook voor in gesprekken met de naam ‘R-Emotions’, de naam die aan een medeverdachte wordt gelinkt. Gesprekken waar ook het slachtoffer deel aan zou nemen.

Cocaïne en vluchtauto’s

Op de plaats delict worden sporen van drugs en een blok cocaïne gevonden. Omdat H. ook veroordeeld is voor het uithalen van drugs in de haven van Rotterdam, samen met een van de andere vermeende daders, acht de Officier van Justitie de kans groot dat H. wel degelijk wist waar hij mee bezig was.

Tijdens de vlucht worden twee vluchtauto's gebruikt: een BMW en een Mazda. De Mazda, die door de neef van H. wordt gehuurd, wordt gebruikt om één van de vermeende daders in België op te halen, naar het plaats delict te rijden en diezelfde nacht naar Frankrijk te brengen. Samenvattend vindt de Officier van Justitie medeplichtigheid aan moord met voorbedachten rade passend voor H..

Ontslag uit het voorarrest?

De advocaat van H. betwist deze beweringen en stelt dat bewijsvoering op basis van één getuige niet voldoende is. De advocaat merkt ook op dat er screenshots van Snapchat zijn gemaakt van een groep waarin niet gesproken werd. “Dat is echt te mager.” Ook zegt de raadsman dat het nummer van de telefoon niet gekoppeld kan worden aan de straling van die avond. Bovendien is het verwijt dat de verdachte in de wijk was voor een voorbereide aftocht volgens de advocaat slechts een aanname. Want ook daar zou geen bewijs voor zijn.

De advocaat eist schorsing van het voorarrest en wil overleggen met de reclassering over de mogelijkheden om de verdachte in vrijheid te stellen tot de volgende zitting. De verdachte zelf zegt: "Ik heb er niets mee te maken, ik wil mijn leven weer oppakken." Verder heeft de verdachte niets willen verklaren, in een later stadium wil hij dat misschien wel doen.

Vervolg in de zaak

Desondanks vindt de Officier van Justitie dat het bewijs overtuigend is en beschouwt de verdachte als een gevaar voor de openbare orde.

Na beraad besluit de rechtbank om in te stemmen met het OM en de verdachte in voorarrest te houden.

De volgende zitting, waar besloten wordt of de verdachte alleen of samen met anderen wordt berecht, vindt plaats op 22 augustus.