Video's

Bernard IJzerdraat: de allereerste verzetsstrijder van Nederland
Het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog is begonnen in Schiedam. Op 15 mei 1940 schrijft Bernard IJzerdraat het eerste Geuzenbericht. Later richt hij met Vlaardingers de verzetsgroep ‘De Geuzen’ op. In het kader van tachtig jaar bevrijding duiken we in de reis die IJzerdraat heeft afgelegd: van Haarlem tot Dinxperlo en van Schiedam tot Loenen.

Schiedamse Jort naar internationale vrijheidsconferentie: ‘Gesprekken met Iraniërs en Russen’
De 25-jarige Jort van der Voorden uit Schiedam vertegenwoordigt Nederland op de eerste Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie in Middelburg. Samen met August de Bats uit Vlaardingen maakt hij deel uit van een Zuid-Hollandse afvaardiging. Op 2 en 3 mei komen in totaal tweehonderd jongeren uit 52 landen samen om in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en mensenrechten.

Bewoners Hooglede krijgen vlaggenmast: ‘Bij een herdenking hoort een vlag’
Ondernemersvereniging Holy heeft een grote vlaggenmast en een Vlaardingse vlag geschonken aan de bewoners van Park Hooglede. “Er vinden hier veel herdenkingen en activiteiten plaats. Dat mag van ons iets meer cachet hebben”, vertelt voorzitter Cor Huis in ’t Veld. “Als er een herdenking is, hoort daar een vlag bij.”

Vlaardings oudste brandweerman hangt na bijna 25 jaar helm aan de wilgen
Na bijna 25 jaar trouwe dienst neemt Fred Soumokil afscheid van de vrijwillige brandweer in Vlaardingen. De 68-jarige Soumokil is de oudste brandweerman van de kazerne op bedrijventerrein Hoogstad, en een van de oudste actieve brandweerlieden in de regio. “Ik vind het genoeg”, zegt hij over zijn besluit om te stoppen. “Het is mooi geweest.”

Henk werkt hard, maar woont in een caravan: ‘Gemeente doet niks’
Vlaardinger Henk de Jong heeft een vaste baan, maar kan toch niet aan een huis komen. “Ik ben niet echt dakloos, maar ik woon in een caravan”, vertelt Henk aan Rijnmond. Hij probeert er het beste van te maken, maar hij krijgt het steeds zwaarder zonder stroom en stromend water. “We proberen alles bij de gemeente, maar er wordt niks gedaan.”

Zakkendragershuisje, SCHIE-TIE en verhalen over schoenen: Schiedam750-journaal - Aflevering 8
In de achtste aflevering van het Schiedam750-journaal kijken we naar Schiedammers die verhalen vertellen over hun schoenen, Schiedamse sloepen die de Schiedam viert 750 sticker hebben en pakt het Dickens Festijn de Aleidaprijs.

Ronald Vervoort (72) biedt gratis huisartsenzorg voor daklozen: ‘Je kan bij ons altijd terecht’
Zes jaar geleden ging Ronald Vervoort (72) met pensioen, maar de voormalige huisarts is nog steeds druk in de weer. Hij is namelijk sinds 22 januari begonnen als straatarts in Vlaardingen. Straatzorg is een soort huisartsendienst dat zich specifiek richt op medische zorg voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat bleek hard nodig in de gemeente Vlaardingen.

Organisatie Dickens Festijn trots op winst Aleidaprijs: ‘Niet verwacht, wel gehoopt’
Stichting Triple C heeft de allereerste Aleidaprijs gewonnen, een nieuwe prijs voor vrijwilligersorganisaties die evenementen organiseren in Schiedam. Voorzitter Marijn Poel vertelt dat het een bijzondere avond was: “Het was echt een feestje.” De prijs werd uitgereikt tijdens Koningsnacht, tijdens een feest in de Grote- of Sint Janskerk, waar veel vrijwilligers en Schiedammers aanwezig waren.

Bewoners Olmendreef overhandigen petitie aan wethouder: 'Hopen dat hij wat doet!'
Als het aan de bewoners van de wijk Holy in Vlaardingen ligt, moet het maar eens afgelopen zijn met de vele hardrijders in de wijk. Met name op de Olmendreef wordt regelmatig te hard gereden. Eind maart werd er nog een boom uit de berm gereden door een auto, vermoedelijk met een te hoge snelheid. Dinsdagmiddag voerden de bewoners een snelheidsmeting uit om eens te kijken hoe hard er precies gereden wordt.

Vlaardingse vondsten in nieuwe tentoonstelling: ‘Gezicht van de Midden-Bronstijd’
Archeologische topstukken uit heel Nederland, waaronder twee vondsten uit Vlaardingen, vormen samen de nieuwe expositie Boven het maaiveld in het Rijksmuseum van Oudheden. De Krabbeplasman en een Romeinse luizenkam, beide in bruikleen van het Archeologisch & Bouwhistorisch depot van Vlaardingen, zijn opvallende stukken in deze verzameling van 25 jaar archeologisch onderzoek.

Stolpersteine liggen er weer blinkend bij: alle 148 worden gepoetst
Met emmers water, schuursponsjes en koperpoets trok een groep vrijwilligers maandagmiddag door De Gorzen in Schiedam. Zij maakten een aantal van de Stolpersteine schoon. Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn kleine messing gedenksteentjes in de stoep op plekken waar Joodse oorlogsslachtoffers ooit woonden. “Dat doen we uit respect.”

‘Een Schiedammer in Berlijn’: Jessica schrijft boek over oorlogsverhaal van haar opa
Jessica van Leeuwen-Speijer heeft een boek geschreven over haar opa. In een historische roman beschrijft ze de belevenissen van Schiedammer Willem Cornelis Speijer in Berlijn. Jarenlang heeft Jessica onderzoek gedaan naar wat haar opa heeft beleefd in Duitsland, aan de hand van dagboekjes. “Maar hij had een heel ouderwets handschrift, het was echt ontcijferen.”

Voedselbank start campagne: ‘Bereiken niet iedereen die recht heeft op hulp’
Snelkookrijst, houdbare melk, pindakaas en verse houdbare melk: het zijn zomaar een aantal producten die bij veel mensen op het boodschappenlijstje staan. 160 mensen in Vlaardingen halen die producten wekelijks bij de Voedselbank. Maar, de Voedselbank bereikt niet iedereen, stellen medewerkers. Dus is er landelijk een campagne gestart om de drempel te verlagen. “Het is zo belangrijk.”

Grote dossiers voor wethouder Rens de Ron: ‘Er moet echt wat gebeuren’
Rens de Ron is sinds 17 april de nieuwe wethouder Financiën, Mobiliteit en de Nieuwe Binnenstad in Vlaardingen. Hij volgt daarmee Bart Bikkers op, die zeven jaar lang als wethouder actief was. Onder De Rons portefeuille vallen grote thema’s zoals de herontwikkeling van de binnenstad, het project rond de Rivierzone en het parkeerbeleid.

Dit was Koningsdag in Schiedam en Vlaardingen
Van het Schiedamse Kethel tot het Vlaardingse Veerplein is er de gehele dag van alles te beleven. Van feesten in de steden, naar de vrijmarkten, tot aan blikgooien en touwtje trekken voor de kinderen. Twee heeft hieronder een uitgebreid verslag in video, foto's en tekst van de sfeer en activiteiten in onze regio.

Wesley Sneijder op bezoek in de Broekpolder bij Deltasport?
Als het aan de mannen van het tweede elftal van Deltasport ligt lopen binnenkort Andy van der Meijde, Pascal Bosschaart of Wesley Sneijder op de Vlaardingse velden. Ze doen mee aan ‘De Wedstrijd van je Leven’, een actie van sportzender ESPN. Van de ruim duizend deelnemende teams staan ze voorlopig in de top 25.

Stolperstein voor Schiedamse ‘strijder tegen het fascisme’
David Anthonius Muijsson was een sigarenmaker die woonde aan het Broersveld 10 in Schiedam. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het communistische verzet. Zijn kleinzoon Robert Grootendorst heeft veel onderzoek gedaan naar zijn opa en een Stolperstein aangevraagd. “Dit is een steen voor iemand die écht iets heeft betekent in de Tweede Wereldoorlog.” De steen werd vrijdag 25 april gelegd.

Schiedammers rouwen om paus Franciscus: 'Ik hoop echt dat hij rust in vrede'
De vlag van het Vaticaan hangt halfstok aan de Liduina Basiliek in Schiedam. Op tweede paasdag kwam het bericht vanuit het Vaticaan dat paus Franciscus is overleden. Hij stierf op 88-jarige leeftijd. In de Liduina Basiliek kunnen mensen tekenen in het condoleanceregister. Niet alleen katholieken, maar ook andere geïnteresseerden schreven een boodschap aan paus Franciscus.

Boek over Werf Gusto: ‘Zeven jaar mee bezig geweest’
Het is dit jaar exact 120 jaar geleden dat Werf Gusto in gebruik werd genomen in Schiedam. Oud-medewerker Dirk Allewelt schreef daarom een boek over de scheepswerf. Vrijdagmiddag overhandigde Dirk het eerste exemplaar aan burgemeester Harald Bergmann. “Ik ben sinds 2018 bezig geweest, maar het was geweldig werk.”

Koninklijke onderscheiding voor zeventien vrijwilligers uit Schiedam en Vlaardingen
Bij de jaarlijkse lintjesregen, wat dit jaar plaatsvond op vrijdag 25 april, zijn zeventien inwoners uit Vlaardingen en Schiedam onderscheiden met een koninklijke onderscheiding. Één van hen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De andere zestien ontvingen het lintje als Lid in diezelfde orde.

Voetballegende Touzani opent voorrondes FC Straat Schiedam
Op het Cruyff Court aan de Vlaardingerdijk in Schiedam vonden op vrijdag 25 april de officiële voorrondes van FC Straat plaats. Er werd fanatiek gevoetbald, scherp gedribbeld en natuurlijk ook volop gescoord – en dat allemaal onder toeziend oog van de Nederlandse straatvoetballegende Soufiane Touzani. De winnaars van het toernooi plaatsten zich voor de play-offs in Leiden.

Motie Twee: overvallengolf, geen AZC en marktparticipatie
Ruim 200 mensen uitten hun ongenoegen over de AZC-plannen aan de Holyweg in Vlaardingen. De Schiedamse gemeenteraad zit met de handen in het haar hoe de overvallengolf in de stad moet worden gestopt. Dat en meer in een nieuwe aflevering van de politieke podcast, Motie Twee.

Het zakkendragershuis bestaat 300 jaar: ‘Het is een icoon van Schiedam’
Feest in het zakkendragershuis, want het iconische gebouw blaast dit jaar 300 kaarsjes uit. De zakkendragers van het Anthonisgilde vieren dit met twee exposities: een in het huis zelf en een in het Schiedamse Jenevermuseum. “Als je aan Schiedam denkt, dan denk je altijd aan het zakkendragershuisje”, vertelt deken Leen van Andel.

Schoenverhalen in Schiedam: ‘Nooit geweten dat ik een opkomende klompvoet heb’
In het kader van het jubileumjaar Schiedam viert 750 organiseert Galerie 158 op zaterdag 26 april een bijzonder evenement. In de voormalige schoenenwinkel van Van den Hoven aan de Hoogstraat worden herinneringen tot leven gewekt via een alledaags voorwerp: de schoen. Bezoekers kunnen hun schoenen meenemen en hierover in gesprek gaan met schrijver Abdelkader Benali. Ook op straat blijken veel Schiedammers een bijzonder schoenverhaal te hebben.

Je raadt het niet: Vlaardingse fietsnietjes straks allemaal hetzelfde
De naam zegt veel Vlaardingers weinig, maar ze zien ze dagelijks: fietsnietjes, metalen rekken waar je je fiets tegenaan zet. Door heel Vlaardingen staan inmiddels verschillende soorten, maten en modellen. Vanaf 28 april komt daar verandering in: dan worden alle fietsenrekken in het centrum van de stad vervangen door één uniforme variant. De werkzaamheden - op meerdere plekken - duren tot 11 juni.

Feest moet bewoners in Holy samenbrengen: ‘Mensen kennen elkaar niet op eigen galerij’
Met als doel de buurt meer met elkaar in contact te brengen is in de Vlaardingse wijk Holy een buurtfeest georganiseerd. Kinderen konden er onder andere voetballen, boogschieten en vier op een rij spelen. Voor de volwassenen stonden er foodtrucks klaar met hapjes en drankjes.

Sportfestijn valt in het water, ‘maar we hebben nog zeven evenementen’
Het eerste sportfestijn dat door Team Sportservice is georganiseerd, is van start gegaan op Sportpark Willem-Alexander in Schiedam. De eerste editie van Sportfestijn on Tour viel echter in het water door de regen die met bakken uit de hemel kwam. Gelukkig volgen er nog zeven andere sportfestijnen die op verschillende plekken in de stad georganiseerd worden.

Dorpsopera, beweegfestijn en Aleida: Schiedam750-journaal - Aflevering 7
In de zevende aflevering van het Schiedam750-journaal kijken we naar Schiedammers die hun mening delen over het feestjaar tot nu toe, de repetities voor de Schiedamse Dorpsopera en het Beweegfestijn op Sportpark Willem Alexander.

Dertig jaar oude distilleerketels verlaten Schiedams pand via het dak
In een grachtenpand aan de Noordvest in Schiedam stond sinds 1993 een complete Schotse whisky-distilleerinstallatie. Woensdagochtend 23 april kwam daar verandering in, met zorgvuldigheid en spektakel zijn de ketels via het dak naar buiten gehesen. Richting hun nieuwe bestemming bij een whisky distilleerderij in Rotterdam-Zuid.

Vlaardingse collectieven slaan handen ineen en organiseren een audiovisuele ‘sciencefiction thriller’
De Vlaardingse collectieven V.I.E.S. en EIGENWEIS organiseren op 3 mei een audiovisueel feest in de Kroepoekfabriek. Het evenement bevat een combinatie van muziek en een visuele beleving. “Het is een muziekact, maar je zit ook in een sciencefictionthriller”, aldus Riceau, de creatieve motor van artiestengroep V.I.E.S..