advertentie

12 jaar cel geëist tegen Schiedamse neven voor import duizenden kilo's cocaïne

Met een kettingzaag, loper en gepantserde auto (BearCat) wordt op woensdag 20 april 2022 het hek en de deur van een villa in Den Bosch omvergereden tijdens een inval door de politie. De villa behoort toe aan de geboren Schiedamse ondernemer Samir B. Hij staat samen met zijn neef voor de rechter op 28 mei op verdenking van betrokkenheid bij destijds de grootste Europese cocaïnevangst ooit.

Foto: Twee
Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 28 mei 2024 17:34

Het onderzoek naar de verdachten Samir B. en de in Schiedam geboren Yassine B. begint nadat er in Antwerpen en Hamburg containers worden geopend en gecontroleerd. In Hamburg wordt er tussen plamuurverf meer dan zestienduizend kilo cocaïne aangetroffen. In Antwerpen vinden de autoriteiten tussen stapels hout meer dan zevenduizend kilo van de witte drugs. Bij elkaar heeft de lading een straatwaarde van zeshonderd miljoen euro. De politie gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van het bedrijf Shipment Solutions BV., op de naam van Atif S. Hij werd al veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Afgelopen augustus werd ook een 37-jarige Brit veroordeeld voor de invoer van de cocaïne. Hij kreeg na een afspraak met justitie zeven jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Mowgli en Expi

Met de hulp van het expediteursbedrijf werd de cocaïne de havens ingevoerd. In dit proces wordt de rol van de neven B. duidelijk via versleutelde telefoonberichten. In de chats werd met bijnamen tegen elkaar gesproken. Yassine B. zou Mowgli zijn en Samir B. zou schuilgaan onder de naam Expi. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt er vanaf 19 januari 2021 tot in februari 2021 gesproken, privé en in groep chats, over containernummers, de inhoud, het regelen van codes bij de douane, tot aan het vervoer vanuit Antwerpen en Hamburg naar Rotterdam toe. Tot aan 24 februari, want dan gaat alles mis en er ontstaat paniek in de Sky-groepschat. “Alles moet kapot en vernietigd worden”, wordt gestuurd door één van de groepsleden.

Sky telefoons zijn speciale telefoons die voorgeprogrammeerd zijn met een chatapp erop geïnstalleerd. Via deze app kan versleuteld worden gecommuniceerd.

Het OM vindt dat er bewezen kan worden dat Samir B. en Yassine B. gebruikers waren van verschillende versleutelde Sky-chataccounts. Zo worden de normale telefoons op dezelfde zendmasten en op hetzelfde moment aangestraald als de versleutelde telefoons.

Big shopper met koeienprint

Naast de inval in het huis van Samir B. worden nog meer invallen gedaan rond de drugsvangst. Ook wordt de studio van Nick Z. in Schiedam Centrum binnengevallen. Hij is een vriend van Yassine B. Bij binnenkomst wordt er aan hem gevraagd: “Heeft u grote hoeveelheden geld in uw appartement liggen.” “Ja”, is zijn antwoord. Ook hij staat op 28 mei terecht.

Door de studio staan meerdere big shoppers, tassen en koffers verspreid. De inhoud is bijna drie miljoen euro. “Het ging om een vriendendienst. Er werd verteld dat het eerlijk verdiend geld was en dat het binnenkort weg zou gaan”, legt  Z. uit. Op de vraag waarom hij geen verdenking had over de inhoud van de koffers en tassen antwoord hij: “Ik dacht dat het uit een bedrijf kwam, ik stond er niet bij stil.” Wie de miljonair is die het geld in de woning in het centrum van Schiedam heeft achtergelaten wil hij niet vertellen.

Volgens het OM maakt dna-bewijs duidelijk dat meerdere mensen de koffers en tassen hebben aangeraakt, waaronder Yassine B. “Ik heb daar nooit een doos gebracht met geld”, verklaart B. Hoe zijn sporen op een tas en doos komen wordt niet duidelijk, wel vertelt de geboren Schiedammer dat hij vaker per week bij Z. afsprak als vrienden.

De advocaten krijgen op 29 en 30 mei de gelegenheid om hun cliënten te verdedigen. De advocaat van Yassine B. laat al doorschemeren dat volgens hem niet duidelijk is waar het dna-bewijs van zijn cliënt is aangetroffen en hoe dat in verband staat met de gevonden drie miljoen euro.

‘Twaalf jaar onvoorwaardelijke celstraf’

De officier van justitie vindt dat het zowel Yassine als Samir B. kan worden aangerekend dat ze hebben meegeholpen bij de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne. Zoveel heb ik nog nooit meegemaakt”, leidt de OvJ zijn strafeis in. Volgens hem speelde de neven een belangrijke rol in de logistiek bij het binnenhalen en verplaatsen van de cocaïne. Daarom eist hij tegen Samir B. tien jaar onvoorwaardelijke celstraf en twaalf jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Yassine B. Tegen Nick Z. wordt voor het witwassen van geld 32 maanden cel geëist.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet in de zaak.