advertentie
Kinderen ervaren gevangenschap in Oranjehotel: ‘Ik ga aan al die doden denken’
In het kader van 80 jaar vrijheid bracht Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen, verschillende scholieren naar het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte in Scheveningen. Op vrijdag 4 april vond de laatste excursie plaats samen met groep 8 van de Johannes Calvijnschool en groep 7 en 8 van basisschool Het Christal. De leerlingen leerden over gevangenschap, verzet en dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

door Mirthe Verhagen
zaterdag 05 april 2025 09:17
“Het is heel gezellig. Het lijkt misschien op een schoolreisje,” zegt Jac Verkuil, bestuurslid van de stichting, bij de start van de dag. “Maar we gaan niet naar de Efteling. Wij brengen jullie naar een gevangenis.”
In het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen gevangen zitten, krijgen de kinderen eerst uitleg. Daarna ervaren ze zelf hoe het is om in een cel te zitten. In groepjes leren ze over voormalige gevangenen. Zo verdiepen drie meiden zich in het verhaal van Anton de Kom. Hij schreef artikelen voor de communistische krant De Vonk. Daarvoor werd hij in 1944 opgepakt.
Cel 601: alles nog zoals het was
Na hun ‘vrijlating’ krijgen de leerlingen een rondleiding door het Oranjehotel. Ze zien onder andere cel 601, de enige cel die nog volledig intact is. Op de muren staan teksten van gevangenen, zoals ‘Houdt moed’. De kinderen leren ook hoe de gevangenen binnenkomen, vaak zonder te weten of ze de cel ooit nog levend verlaten.
“Ik vind het belangrijk om dit aan de jeugd door te geven”, vertelt Marla de Wilt, commissielid van de stichting. “Mijn vader is een Geus. Hij heeft hier gezeten. Er zijn mannen én vrouwen gestorven voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten.”
Stilstaan bij vrijheid
Na het bezoek aan het Oranjehotel stappen de kinderen weer in de bus, op weg naar de Waalsdorpervlakte. Op deze plek worden tijdens de oorlog ruim 250 mensen geëxecuteerd, waaronder meerdere Geuzen. Een verzetsgroep met wortels in Vlaardingen. Op de Waalsdorpervlakte werden onder andere de Schiedamse Bernard Ijzerdraat en Vlaardingse Arij Kop gefusilleerd. De leerlingen leggen bloemen neer bij het monument. Daarna houden ze twee minuten stilte.
“Ik ga aan al die doden denken,” zegt een van de kinderen. Een ander voegt toe: “En aan hoe het toen was.”
De bloemen neergelegd door de kinderen | foto:Twee