advertentie
Celstraf geëist voor Schiedammer die 78-jarige fietser doodreed met sportauto
Een inmiddels 23-jarige Schiedammer gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, een half jaar de cel in. De man veroorzaakt twee jaar geleden een dodelijk ongeluk aan de Zwanensingel in Vlaardingen. Dinsdag 15 april zit de man in de rechtbank. Volgens het OM reed de man onvoorzichtig, negeerde hij verkeersborden en zat hij kort voor het ongeluk op zijn telefoon.


door Rembrandt van der Heijden
dinsdag 15 april 2025 14:37
Het fatale incident vindt plaats op 29 mei 2023. Die dag huurt Denzel*, afkomstig uit Schiedam, een krachtige Mercedes-AMG om naar een bruiloft te gaan. Voordat hij naar het feest vertrekt, rijdt hij eerst langs het huis van zijn ouders om zijn huissleutels af te geven. Vervolgens gaat hij op weg naar een wasstraat, maar hij komt nooit aan.
14 seconden
De Schiedammer rijdt via zijn ouderlijk huis over de Zwanensingel, ter hoogte van het kruispunt met de Achterlangs. Hij rijdt onder twee viaducten, waar op dat moment wegwerkzaamheden zijn. Aan weerszijden staan borden die een maximale snelheid van 30 kilometer per uur aangeven. Ook staan er hekwerken en veiligheidspalen. Een getuige die in de straat woont hoort een auto hard optrekken.
In zijn auto heeft de verdachte een bekerhouder. En in die bekerhouder zit zijn telefoon. Uit gegevens van de politie blijkt dat de telefoon enkele minuten en zelfs 14 seconden voor het ongeval een aantal keer is ontgrendeld. Er zou op Snapchat en Whatsapp zijn gekeken. Daardoor lijkt de verdachte de verkeersborden niet te zien en dus rijdt hij met een snelheid van 50 kilometer per uur door.
Fiets in tweeën gebroken | Foto: Flashphoto
Fiets breekt in tweeën
Plots schiet er van rechts een oudere man (78) op een elektrische fiets over het kruispunt. De man heeft geen voorrang, maar de verdachte gaat ook niet van het gas. Hij raakt het slachtoffer tegen de achterkant van zijn fiets, de fiets breekt in tweeën en de oudere man vliegt door de lucht. De man ligt zwaargewond op de grond. Omstanders rennen naar het slachtoffers en schakelen de hulpdiensten in. Maar waar is Denzel?
De verdachte in de sportauto lijkt tot dan toe nergens te bekennen. Uit politiegegevens blijkt dat hij direct na het ongeluk op Snapchat kijkt. Daarna kijkt de verdachte op Whatsapp en probeert hij te bellen met de verhuurder van de sportauto. De verhuurder neemt niet op en daarna probeert hij het nogmaals. Echter verklaart de man dat hij direct uit zijn auto is gestapt en zich heeft bekommerd over het slachtoffer.
Bloedvlek van haar vader
De oudere man wordt naar het ziekenhuis gebracht. En daar wordt pas echt duidelijk hoe groot de schade is. Hij heeft zijn kaak, arm en ribben gebroken. Ook krijgt hij een longontsteking, gevolgd door acute verwardheid. Twee weken later overlijdt de man aan zijn verwondingen. De oudere man laat twee dochters na, die een emotionele verklaring voorlezen in de rechtbank.
Een van de dochters vertelt dat ze de dag voor het voorval, 28 mei, nog lekker met haar vader in de tuin zat. Het was haar verjaardag: “En hij vertelde dat hij de dag erna dat hij naar het vliegveld zou gaan om te gaan vliegtuigspotten.” Maar die dag verandert voor haar en haar zus in een regelrechte nachtmerrie. Ook vertelt ze dat ze in de dagen die volgen telkens een grote bloedvlek ziet liggen als ze langs het kruispunt fietst. Het is het bloed van haar vader.
Man wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht | Foto: Flashphoto
180 kilometer per uur
Het is niet de eerste keer dat Denzel de verkeersregels overtreedt. Op het moment van het dodelijke ongeval heeft hij zijn rijbewijs pas een maand terug; het was ingenomen na een eerdere veroordeling. Daarnaast hangt er op dat moment nog een voorwaardelijke rijontzegging van vijf maanden boven zijn hoofd. Na het ongeval gaat hij opnieuw in de fout. Op 12 februari en 12 april 2024 rijdt hij te hard. Tijdens het laatste incident haalt hij zelfs een snelheid van 180 kilometer per uur op een weg waar slechts 80 is toegestaan.
De advocaat van de verdachte begint haar betoog door te benadrukken dat wat zich die dag heeft afgespeeld een tragische gebeurtenis is. Volgens haar blijkt uit het dossier niet overtuigend dat de verdachte daadwerkelijk zijn telefoon gebruikte tijdens het rijden. Daarnaast wijst zij erop dat ook het rijgedrag van andere weggebruikers moet worden meegewogen. Tot slot werpt zij de vraag op of het ongeluk niet óók had kunnen gebeuren als er slechts 30 kilometer per uur was gereden, als het slachtoffer op exact dezelfde manier was overgestoken. De advocaat pleit voor vrijspraak.
Rijbewijs ingenomen?
Volgens de officier van justitie kunnen verschillende feiten worden vastgesteld. Zo heeft de verdachte zich niet aan de toegestane snelheid gehouden, terwijl duidelijk zichtbaar was dat er verkeersborden stonden die een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur aangaven. De officier acht het bovendien onaannemelijk dat de man deze borden niet heeft gezien, aangezien het die dag helder en zonnig was. Ook stelt zij dat uit het dossier blijkt dat de telefoon van de verdachte meerdere keren is ontgrendeld vlak vóór de frontale botsing.
Toch is er volgens haar geen sprake van roekeloos rijgedrag, een ernstig vergrijp waarvoor doorgaans zware straffen gelden. Wel verwijt ze de verdachte zeer onvoorzichtig rijgedrag, zonder invloed van alcohol of drugs, met een dodelijk ongeval tot gevolg. De officier eist een gevangenisstraf van zes maanden en een rijontzegging van twee jaar. Daarnaast wil zij dat de eerder voorwaardelijk opgelegde rijontzegging van vijf maanden alsnog wordt uitgevoerd. De verdachte zegt dat het hem erg spijt en wenst de nabestaande sterkte.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op 29 april in Rotterdam.
*De naam in dit artikel is gefingeerd in verband met de privacy van de betrokkene.