advertentie
Schiedamse wooncoach veroordeeld voor betasten verstandelijke gehandicapten
De 43-jarige oud-wooncoach van Stichting Pameijer in Rotterdam, die door twee vrouwelijke cliënten met een verstandelijke beperking werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De door een van de slachtoffers gevraagde schadevergoeding is door de rechtbank afgewezen.


door Rembrandt van der Heijden
dinsdag 15 april 2025 15:38
De zaak kwam aan het licht na verklaringen van de slachtoffers en meldingen van medewerkers. De man uit Schiedam, die minstens zeven jaar voor de zorginstelling werkte, werd daarop direct op non-actief gesteld. Volgens de vrouwen betastte hij hun borsten en bij een van hen zou hij ook aan haar vagina hebben gezeten.
Altijd ontkend
De verdachte ontkende bij de zitting alle betrokkenheid en beriep zich op zijn zwijgrecht. Hij werkte niet mee aan het reclasseringsonderzoek en over zijn persoonlijke situatie is weinig bekend, behalve dat hij geen strafblad heeft.
De advocaat van de man betwistte de verklaringen van de vrouwen en pleitte voor vrijspraak. Zo zou de 66-jarige vrouw zich niet kunnen herinneren wanneer het vermeende incident precies plaatsvond. Daarnaast wees zij bij een politieverhoor, gevraagd naar haar rug, naar haar buik. Dat is een detail dat volgens de verdediging de betrouwbaarheid van haar verklaring ondermijnt. Ook werd aangevoerd dat de vrouw intensieve hulp nodig had bij haar persoonlijke verzorging, wat mogelijk een andere context gaf aan het lichamelijk contact.
Lagere straf
Op 1 april stelde het Openbaar Ministerie dat de man schuldig was en benadrukte de ernst van de zaak, vooral vanwege de kwetsbaarheid van de slachtoffers. De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur of 90 dagen cel bij niet-naleving, plus van een schadevergoeding van 2500 euro.
De rechtbank ging daar deels in mee. Volgens de rechters is bewezen dat de wooncoach ontuchtige handelingen heeft verricht met een cliënt die vanwege haar verstandelijke beperking niet in staat was om weerstand te bieden. De rechtbank legt wel een lagere straf op dan eerder geëist: een taakstraf van 150 uur. De gevraagde schadevergoeding wijst de rechtbank af.