advertentie
Schiedammer Paulus Kerpels vijftig jaar vrijwilliger bij de lokale omroep
Wat ooit begon als technicus bij de Ziekenomroep Schiedam, groeide uit tot politiek watcher bij Streekomroep Twee. De bevlogen vrijwilliger Paulus Kerpels viert vandaag zijn vijftig jarig jubileum bij de lokale omroep. Twee stond vandaag stil bij de mijlpaal en verraste hem met een bloemetje. “Wat een leuke verrassing”, klinkt het verbaasd als Paulus de deur opent.


door Dennis Koorevaar
dinsdag 15 april 2025 16:48
Het begon in 1975, op 20-jarige leeftijd, toen Paulus zich aansloot bij de Ziekenomroep. “Je werd niet zomaar toegelaten”, vertelt hij. “Je moest een soort toelatingstest doen. Als je bij de techniek wilde, hoefde je niet zo veel te weten. Maar als je omroeper wilde worden, moest je bijvoorbeeld vijf platen uit de Top 40 opnoemen.”
“Ik werd technicus, en als je aangenomen was, dan werd je uiteindelijk gekoppeld aan iemand die al volwaardig lid was, en kreeg je een half jaar proeftijd. Uiteindelijk beoordeelde de persoon waaraan ik gekoppeld werd of ik mocht blijven.” En zo geschiedde.
Paulus aan het werk voor de Ziekenomroep tijdens de Brandersfeesten in 1987 | Foto: Paulus Kerpels
Paulus maakte op dinsdag en donderdag een programma met verzoekplaten. Op woensdag was er een ander verzoekprogramma, met klassieke muziek. “Onze studio zat toen in een kelderbox aan de Doctor Kuyperlaan, een zijstraat van de Monseigneur Nolenslaan. We hadden daar geen toilet en geen water. Als we naar het toilet wilden, moesten we aanbellen bij meneer Goudriaan op de eerste verdieping.”
ZOS op Zaterdag
“We hadden een programma waarbij de presentatie bestond uit een soort eliteclubje: ZOS op Zaterdag, heette dat.” Paulus vertelt dat het programma live werd uitgezonden en onder andere bestond uit interviews. “Ik mocht daar uiteindelijk bij aansluiten, maar er waren op een bepaald moment geen presentatoren. Toen is tegen mij gezegd: 'Ga maar achter de microfoon zitten’. Later bleek dat er uitsluitend positieve reacties op waren.”
Zo is voor Paulus het balletje gaan rollen, en nam hij steeds vaker plaats achter de microfoon. Nog altijd bij de Ziekenomroep, waar hij uiteindelijk ook zijn vrouw leert kennen.
“Het leukste wat ik vond om te maken bij de Ziekenomroep was het groeten-programma tijdens oud en nieuw. Er was nog geen internet, dus wij deelden briefjes uit in het ziekenhuis een dag van tevoren. Dan maakten we een programma op oudejaarsdag vanaf 20:00 uur en dan belden er de hele avond mensen die de groeten wilden doen.”
Paulus: “We hebben op een bepaald moment ook iemand gehad die de groeten wilde doen, maar de hond ook. Maar ja, hoe doen we dat? Nou, zeiden wij, dan moet de hond even blaffen. Dus er werd aangebeld, en toen blafte de hond.”
We maken een grote stap vooruit in de tijd. Na de millenniumwisseling ging Paulus opnieuw andere dingen doen. Pop Up TV werd opgericht en in de jaren '10 van deze eeuw sloot Paulus zich bij hen aan. “Een voor mij onbekende club mensen, maar daar sloot ik me bij aan door het festival Winterland dat op het Stadserf werd georganiseerd. Doordat zij daar met een camera ter plaatse waren, zijn langzaam die verbanden gelegd.”
‘Ik wist niet eens wat een podcast was’
In de loop der jaren is Paulus deels bij beide omroepen betrokken geweest, Pop Up TV en de Ziekenomroep. Na de fusie van Pop Up TV en de Stadsomroep werd SCHIE gevormd. Uiteindelijk kwam Paulus terecht in de groep presentatoren van het programma Onder Ogen, dat eerst werd gemaakt door Pop Up TV, later door SCHIE. “Tijdens mijn vakantie is er op een bepaald moment overleg geweest over de presentatoren. De groep was te groot en er moesten mensen uit. Dat werden ik en nog iemand.”
De toenmalige hoofdredacteur vond dat Paulus een rol moest behouden binnen de omroep. “Het lijkt mij leuk als jij onze politieke man wordt”, werd er tegen mij gezegd. “En we gaan een podcast maken.” Ik wist toen nog niet eens wat een podcast was, maar het leek mij wel leuk.” Zo maakte hij de politieke podcast Toren S.
‘Geaccepteerd’
Gedurende de jaren is Paulus betrokken gebleven bij de omroep. Op 1 januari 2024 is SCHIE samengegaan met Omroep Vlaardingen en hernoemd tot Streekomroep Twee. Sindsdien maakt hij nog steeds de politieke podcast, onder een nieuwe naam: Motie Twee, samen met Siebe van der Ende en Nel Versteeg. Daarbij volgt hij nog steeds de politiek op de voet.
Paulus (l) ontvangt dinsdagmiddag bloemen van voorzitter van het bestuur Joris-Jan Visser
“Wat ik het meest gewaardeerd heb – en dat is tot op de dag van vandaag – is dat ik word geaccepteerd door de nieuwe club, en niet word behandeld als een of andere oude man op de redactie.” Daarbij vindt Paulus het leuk dat hij nog iedere dag op een andere manier wordt uitgedaagd. Dat maakt het voor hem leuk om al vijftig jaar betrokken te zijn bij de lokale omroep in Schiedam.