advertentie
  • Vlaardingen
  • geschiedenis

Make-over op Masamuda: huis van 5000 jaar oud krijgt wetenschappelijke inrichting

Op het educatief archeologisch erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van een bijzonder huis. Een nagebouwd huis uit de steentijd wordt op basis van archeologische vondsten voorzien van een ‘kookeiland’. “Je moet het gevoel krijgen dat de mens zo leefde”, legt coördinator Ceel van Rhee uit.

Julian Jansen

door Julian Jansen

donderdag 10 juli 2025 08:05

Masamuda is een educatief archeologisch erf dat, op basis van archeologische vondsten, gebouwen uit de prehistorie en de middeleeuwen nabouwt. Het archeologische team werkt in samenwerking met de Universiteit van Leiden (faculteit archeologie) aan het project ‘Putting life into late neolithic houses’. Op deze manier proberen ze te achterhalen hoe men 5000 jaar geleden leefde.

Archeologische vondsten

In het huisje wordt gewerkt aan verschillende meubels. Zo is er een bed geplaatst van takken, een kast van uitgesneden boomstammen en bankjes van hout. “We nemen aan dat men zich rondom de vuurplaats verzamelde. Daarom hebben we nu een zitplaats gemaakt”, legt Van Rhee uit.

De coördinator heeft in zijn handen een blauwe map met daarin een kaart. Op de kaart staan grote en kleine stippen die overeenkomen met houten palen die ooit in de grond gevonden zijn. “Die rode stip is de vuurplaats. En hier zie je allemaal kleine paaltjes. Met een beetje fantasie wilde men hier koken en spulletjes kwijt.” Het team van Van Rhee heeft daarom een nieuw meubel toegevoegd: een kookeiland. “Dat klinkt lekker in de mond.”

Langzaam werkt het team aan de laatste hand van de inrichting van het huis. “In principe zou je er nu kunnen verblijven”, sluit de historiefanaat af.

20250625_kookeilandmasamuda.00_01_47_12.Still001.jpg

De kaart waarop de archeologische vondsten te zien zijn. De grote rode stip is de vuurplaats | Foto: Twee