advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Definitief: Liesveldviaduct over drie jaar gesloten voor verkeer, wordt stadspark

Een meerderheid van de Vlaardingse gemeenteraad heeft ingestemd met de nieuwe binnenstadsplannen. Dat betekent dat het Liesveldviaduct, waarschijnlijk in 2028, zal worden afgesloten voor het verkeer. “Maakt u zich geen zorgen, het college gaat de stad niet onbereikbaar maken”, verzekert wethouder Rens de Ron, verantwoordelijk voor Stadsprogramma Nieuwe Binnenstad.

Definitief: Liesveldviaduct over drie jaar gesloten voor verkeer, wordt stadspark
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 10 juli 2025 23:18

Het ombouwen van het Liesveldviaduct tot een stadspark is één van de voornaamste onderdelen van de vastgestelde plannen van de binnenstad. Onder andere het toevoegen van 800 woningen, oplossingen voor parkeren en het toekomstbeeld voor de winkelstraten zijn ook in het plan te vinden. Over zo’n vijftien jaar moeten de plannen volledig uitgewerkt en uitgevoerd zijn.

“We waren de ‘vroemvroempartij’, maar we zijn dus ook de ‘groengroenpartij’”, aldus Ruben van de Zande van de VVD, die voor het ombouwen van het viaduct is. “Wij nemen de taak als ‘vroemvroempartij’ graag over”, laat Arnout Hoekstra van de SP weten. Ondersteund door een enquête dient hij namelijk een voorstel in om het Liesveldviaduct open te houden voor auto’s en de bus. “Het is natuurlijk een geniale uitvinding geweest dat Liesveldviaduct”, vindt Hoekstra.

Ook ONS.Vlaardingen heeft zijn twijfels. “Het Liesveldpark moet de kers op de taart zijn, maar wij zien nog geen taart”, aldus Stefanie Solleveld. Ron Boers stelde voor om het viaduct open te houden, maar de snelheid te verminderen, éénrichtingsverkeer te maken en flink te vergroenen. Maar zijn voorstel heeft het niet gered.

Cruciaal viaduct?

Hoe belangrijk is het Liesveldviaduct eigenlijk voor Vlaardingen? “Het viaduct is in onze ogen geen verkeersader meer, omdat de Schiedamseweg geen doorgaande weg meer is”, aldus Jos van Rij van de Partij van de Arbeid. “Het is gewenning. Als je het afsluit ben je een paar dagen van slag en ben je er daarna aan gewend.” Volgens Hoekstra (SP) is het viaduct juist wel een belangrijke verkeersader.

Wethouder De Ron is het met Van Rij eens. “Het Liesveldviaduct is niet de belangrijkste verkeersader van onze stad. Er zijn geen knelpunten, alleen op de kruising van de Marathonweg en de Floris de Vijfdelaan en dat komt niet door de plannen in de binnenstad.” Volgens De Ron kan het zelfs beter. “Er zijn gesprekken met de RET. Ik hoop hier na de zomer op terug te kunnen komen. Onze ideeën voor de buslijnen zou een groter deel van Vlaardingen bedienen dan nu gebeurd.”

Fietspad

Mogelijk kunnen fietsers na 2028 wel nog de ‘Liesveldheuvel’ beklimmen. Een voorstel van ChristenUnie/SGP laat de wethouder onderzoeken of een fietspad door of langs het ‘Liesveldpark’ wenselijk zou zijn. Ook roept de partij op om in de uitvoering van het plan extra aandacht te hebben voor het openbaar vervoer in het Vlaardingse centrum. “Dat is een essentiële voorwaarde voor een autoluwe binnenstad”, aldus ChristenUnie/SGP-voorman Wouter de Reus.

Volgens Van de Zande (VVD) moet de ‘betonnen kolos’ zo snel mogelijk worden aangepakt. “Het ziet er niet uit!” Neill Voorburg spreekt van een belangrijke stap voor een aantrekkelijker Vlaardingen. “Het is een fout uit het verleden, maar we moeten kijken naar de toekomst. Als wij niet zitten te wachten op stilstand, dan moeten wij hier ook gaan bewegen.”

Die beweging zal pas in 2028 van start gaan, wanneer het viaduct zal worden afgesloten voor het verkeer. In 2030 start de realisatie van het stadspark.