advertentie

Zorgen over rivaliserende jeugdbendes: ‘Ze lopen met messen en vuurwapens’

Een reeks ernstige steek- en vuurwapenincidenten in Schiedam houdt verband met een langlopend conflict tussen twee jeugdgroepen uit Schiedam en Rotterdam. "Het is schokkend hoe jonge jongens zonder schroom zulke ernstige dingen doen", reageert burgemeester Harald Bergmann van Schiedam bij Rijnmond.

Zorgen over rivaliserende jeugdbendes: ‘Ze lopen met messen en vuurwapens’
De politie in actie in Schiedam | Foto: Flashphoto
redactie

door redactie

zaterdag 12 juli 2025 09:58

De rivaliteit is geen drugsconflict, zegt Bergmann maar komt voort uit "haat, nijd en strijd". Het gaat om een oud conflict dat telkens weer oplaait. Jongeren spreken af op straat om het uit te vechten. Ze filmen zichzelf in (drill)rapvideo’s en verwijzen naar hun postcode als groepsnaam.

Ze zijn op zoek naar avontuur of een bepaalde status, hebben geen besef van de gevolgen.

Messen en vuurwapens

De harde kern bestaat uit een handvol jongens die zich weinig aantrekken van ouders, school of instanties. “Ze voelen zich gangsterachtige jongens, lopen met messen en soms met vuurwapens,” zegt Bergmann. "Ze zijn op zoek naar avontuur of een bepaalde status, hebben geen besef van de gevolgen."
Volgens Bergmann zijn het geen klassieke jeugdbendes: de groep is te wisselend van samenstelling, soms opereren ze samen, soms los. Sommigen kunnen ook gelinkt worden aan andere criminaliteit, zoals het leggen van explosieven bij woningen of het uithalen van drugs in de haven.

Trots op hun postcode

De groepen komen uit buurten rond de grens tussen Schiedam-Oost en Rotterdam-West. Ze kennen elkaar van de straat, hangen veel buiten en identificeren zich met hun wijk en postcode.
Een aantal jongens uit de Schiedamse groep wordt verdacht van overvallen op supermarkten, avondwinkels en een Chinees restaurant. Onder de arrestanten zijn jongeren tussen de 12 en 22 jaar.

De feiten op een rij:
* In drie maanden tijd vonden twaalf overvallen plaats in Schiedam
* Er zijn dertien verdachten aangehouden, onder wie meerdere minderjarigen
* Een deel van hen wordt gelinkt aan twee rivaliserende jeugdgroepen
* Meerdere incidenten worden in verband gebracht met deze groepen

Veel aanhoudingen

Veel jongens zijn opgepakt door het optreden van de politie, inzet van recherche, camerabeelden van winkels en de straat, deurbelcamera’s en tips van buurtbewoners. Voor 12 overvallen in de afgelopen drie maanden zijn inmiddels 13 verdachten aangehouden. Onder hen zijn jongeren tussen de 12 en 22 jaar. De link met de rivaliteit kwam aan het licht doordat er verbanden zijn gelegd tussen verschillende incidenten.

Zo werd in maart bij een sportveld in Schiedam een 15-jarige jongen aangevallen door een groep leeftijdsgenoten. Die steekpartij heeft te maken met de rivaliteit. Hiervoor zijn negen jongens aangehouden. De dodelijke steekpartij waarbij Joni (13) omkwam, staat er volgens de autoriteiten los van.

88e4ed7a 1936 3179 9c7f 8966f178c168
Overvallenreeks Schiedam maart - juni 2025 © Rijnmond

Jong, beïnvloedbaar en kwetsbaar

Rond de harde kern zit een groep meelopers. Jongens die zich laten gebruiken. Sommigen zijn sociaal onhandig, laaggeletterd of minderbegaafd. Ook hun achtergrond speelt soms een rol. “Daders zijn soms ook slachtoffers. Ze worden geronseld, durven geen nee te zeggen”, zegt burgemeester Bergmann.

Na meerdere ernstige incidenten waarbij jonge tieners betrokken waren, stelde de gemeente Schiedam preventief fouilleren in - gericht op jongeren. Dat leverde in de eerste periode meerdere wapens op: bij een 15-jarig meisje een mes van 30 centimeter, bij een jongen een zelfgemaakt wapen en bij een 13-jarige een zakje met kogels. Inmiddels worden er nauwelijks wapens meer aangetroffen.

Het gaat om een kleine groep jongeren die veel ellende veroorzaakt. We moeten voorkomen dat ze niet alleen hun eigen toekomst verpesten, maar ook die van anderen.

Controles op slaapkamers

Wel leidde het tot acht gesprekken met ouders en slaapkamercontroles bij jongeren die met wapens op zak liepen. In augustus beslist de burgemeester, in overleg met de politie, of de fouilleeracties worden voortgezet of verplaatst naar andere buurten.
Bergmann overlegt hierover met zijn Rotterdamse collega Carola Schouten. Samen zoeken ze naar manieren om de rivaliteit te stoppen en jeugdcriminaliteit aan te pakken. “Het gaat om een kleine groep jongeren die veel ellende veroorzaakt. We moeten voorkomen dat ze niet alleen hun eigen toekomst verpesten, maar ook die van anderen."

4650fafc b1a1 3ff4 a082 1e0cf9f1e71a
Harald Bergmann, burgemeester van Schiedam © Rijnmond

Meer ogen op straat

Ook de politie probeert jongeren vroeg in beeld te krijgen. “Binnen de politie delen we informatie, vooral onder jeugdagenten: wie hangt waar rond, wat doet iemand, en wie zijn de ouders,” zegt een woordvoerder. “We hebben ook echt gesprekken gevoerd, juist om die verbinding te zoeken – met jongeren, maar ook met ouders.”

De politie benadrukt dat ze dit niet alleen kan: "Jongeren op het rechte pad houden vraagt om samenwerking met andere partijen", aldus de woordvoerder.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.